Verreweg de meeste kruiden en supplementen kunnen over of door het voer gegeven worden. Dat voorkomt een hoop stress. Dat willen we namelijk voorkomen, aangezien zo’n middel dan z’n doel voorbij schiet. Twijfel je? Neem contact met ons op en we adviseren je graag.
- Poeders worden vaak niet zo goed gegeten over droge brokken. Dit gaat vaak juist prima door KVV vlees, gestoomd vlees of natvoer. Dit kan een kleine hoeveelheid zijn. Bij paarden het voer eerst licht bevochtigen, dan kleeft het poeder eraan vast.
- Kruidentincturen zijn enorm geconcentreerd en om alle inhoudsstoffen in het flesje te krijgen en goed te houden is alcohol toegevoegd. Veel dieren vinden dat niet lekker. Een van de makkelijkste manieren om dat naar binnen te krijgen is een lepel kokosolie te nemen, de druppels daaroverheen te doen en dit een kwartier te laten staan. De alcohol is dan verdampt en de meeste dieren eten dit dan zo op. of op een voorverwarmd lepeltje de alcohol laten verdampen.
- Paarden nemen tincturen soms graag rechtstreeks met een spuitje in de mond, ook poeders kunnen eventueel aangelengd met appelsap, honing of appelmoes rechtsstreeks in de mond worden gegeven. Een een oude wormkuurspuit is dan ideaal. Gewoon over het voer of in slobber is ook vaak geen probleem.
- Bouw het gebruik van de supplementen op: als er ineens een vreemde smaak door het bekende voer zit, kan je dier weigeren. Als je met een kleine hoeveelheid begint en opbouwt naar een werkzame dosis, kan je dier wennen. Of geef de middelen in een kleine hoeveelheid voer zodat de rest van het voer gewoon lekker smaakt.
- Je kunt de geur en smaak van supplementen maskeren door het met extra sterk geurende dingen te mengen: sardines, tonijn of leverworst.
- Ook bottenbouillon is een ideaal en supergezond verstopmiddel. Dit kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen. Kijk hieronder voor een recept
Maak zelf liefst biologische bottenbouillon voor je hond of kat. De gunstige eigenschappen van een echte ouderwetse bouillon met botten(zowel voor jezelf als voor je dieren) zijn al jaren bekend.
Een voorbeeld:
Onze kat bleek een flinke blaasontsteking te hebben. De kat kreeg natuurlijk ruim voldoende water en extra plekjes om te plassen aangeboden, maar we wilden haar ook kruiden geven om de infectie aan te pakken en de vochthuishouding te verbeteren.
De twee uitdagingen bij katten met blaasontsteking zijn om ze extra te laten drinken en om supplementen en medicijnen zonder al te veel stress naar binnen krijgen. En dat kan allebei met een huisgemaakte bottenbouillon.
Recept bottenbouillon
Voor huisgemaakte bottenbouillon kun je een karkas of botten gebruiken van wat je zelf gegeten hebt (even afspoelen i.v.m. saus en specerijen), je gaat naar de slager en vraagt om wat botten en gewrichten of naar de poelier voor een kip. Vraag bij grote gewrichten (zoals de knie van een koe) om ze even door te zagen. Gebruik bij voorkeur wel botten van biologisch gehouden dieren. Niet alleen is dit beter voor het dierenwelzijn en milieu, maar deze dieren hebben over het algemeen ook gezonder gegeten en dus bevatten hun botten betere voedingsstoffen.
- Zet de botten net onder water en voeg een scheut azijn toe. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Breng het vervolgens aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel zachtjes trekken voor tenminste 3 tot 5 uur.
- Laat de bouillon daarna goed afkoelen. Als er nog restjes vlees en kraakbeen aan de botten zitten, kun je die er nu afhalen en bij de bouillon doen. De botten gooi je weg (omdat ze gaar zijn, zijn ze niet meer geschikt om aan je dier te voeren in verband met splintergevaar).
- Laat de bouillon verder afkoelen in de koelkast. Het wordt dan bijna een geleiachtige substantie, perfect om medicijnen en supplementen door te doen! Een flinke hond geef je 3 volle eetlepels per keer. Het mag door het voer gegeven worden of puur.
Voordelen bottenbouillon
- Je grootmoeder wist het waarschijnlijk wel: huisgemaakte kippensoep is geweldig als je ziek bent. De nuttige mineralen, aminozuren en antioxidanten geven een boost aan het immuunsysteem en helpen om sneller te herstellen na ziekte. Een aantal wetenschappers had waarschijnlijk ook interessante ervaringen met oma’s kippensoep, want er is zelfs onderzoek naar gedaan.
- Als dieren aan de diarree zijn geweest of misselijk waren, is het perfect om ze weer langzaam aan het eten te krijgen. Je geeft ze vocht en nutriënten om mee aan te sterken.
- Botten zijn rijk aan glucosamine en gelatine wat nodig is om gewrichten gezond te houden. Dieren met stramme gewrichten hebben extra baat bij regelmatig een portie bottenbouillon!
- Gelatine is een zwaar ondergewaardeerd superfood! Ook voor honden en katten. Gelatine komt voor in bindweefsel, pezen, botten en gewrichten en helpt deze gezond te houden. Daarnaast is het ook een fantastische voedingsstof voor de darmwand. Het helpt het darmslijmvlies te herstellen.
- Zeker dikke geleiachtige bouillon met wat stukjes vlees en kraakbeen is perfect om kruidentincturen en andere supplementen door te geven.
- Door de bouillon geef je je dier al extra vocht, maar je kunt ook een extra waterbakje met een scheut bouillon erin neerzitten. Veel honden en katten vinden water met zo’n smaakje erg lekker!